2013. január 3., csütörtök

Gravy - A legfinomabb mártás pecsnyeléből

Karácsonyi utókommunikáció: a mártás :)

A karácsonyi  pulykánk "koronája" volt ez a mártás, amitől az egész családomnak elállt a lélegzete. (Jamie receptje) Nem állítom, hogy hipp-hopp elkészült, de ez a pazar íz orgia, minden ráfordítást megért! 



Hozzávalók: 
2 db szárzeller durvára vágva
2 db közepes sárgarépa durvára vágva
2 fej vöröshagyma megtisztítva, negyedbe vágva
5 db friss babérlevél
5 db friss zsályalevél
2 szál rozmaring
1 db csillag ánizs
2 szelet füstölt szalonna csík nagyobb darabokra vágva             
8-10 db csirkeszárny
tengeri só
frissen őrölt bors
2 púpos ek sima liszt
2 ek áfonya mártás

Elkészítés (alapmártás): A zöldségeket és a fűszereket egy nagyobb tepsibe teszem. A megmosott csirkeszárnyak csontjait egy éles késsel megcsapkodom. (ez azért fontos, hogy sütés közben a csontok ízei is felszabaduljanak) A csirkeszárnyakat a "zöldség ágy" tetejére helyezem, sózom, borsozom. 200 fokos sütőben bő 1 óra alatt pirosra sütöm. A sütőből kivéve, a tepsi egész tartalmát krumplinyomóval  jól összetöröm, rádobok két púpos evőkanál lisztet és felöntöm egy liter vízzel. A gázra rátéve, kb. 25-30 perc alatt beforralom, az egészet egy szitán amennyire csak lehet, átpasszírozom. Ez az alapmártás is nagyon finom, de most  karácsonykor még gazdagítottam a pulyka pecsenyelevével is (természetesen a zsírját leszedve) és csak ez után raktam bele a két kanál áfonyamártást. Újból összeforraltam, végül még egyszer átszűrtem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hiba történt a modul működésében
Related Posts with Thumbnails