2011. január 11., kedd

Mini kalács uzsonnára

Rohanó napjainkat figyelembe véve, azoknak ajánlom ezt a receptet, akiknek van kenyérsütőgépe. Annak hiányában szerintem kevesen fogják fél órán át hólyagosra verni a tésztát. ;) - Viszont - Az elmúlt két és fél hétben ismét bizonyságot nyert, hogy érdemes otthon sütni, még akkor is, ha "forintosan" jobban járnánk a boltival! December 20-án vásároltam a mákos guba tortához egy bezacskózott fonott kalácsot. Ma, az az több mint két hét után, még mindig friss és puha......... Jézusom! MIBŐL LEHET EZ A KALÁCS??


Hozzávalók (4 db kis kalácshoz): 150 g rétes liszt, 100 g sima liszt, 1 dkg  friss élesztő, picit kevesebb mint 1,5 dl tej, 3 dkg vaj, 2 ek cukor, 1 csipet só, 1 db egész tojás a kenéshez.


Elkészítés: A tejet, az élesztőt  a cukrot és a vajat beleteszem a kenyérsütőgépbe, ráöntöm a lisztet és a sót. Dagasztó programra állítom és másfél órára el is felejtem. (30 perc dagasztás, 1 óra kelesztés.)  A tésztát nyolc egyenlő részre osztom, kb 50 cm-es kukacokat sodrok és megfonom a kalácsokat. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre teszem és konyharuhával letakarva fél órát pihentetem.  A tetejét az egész tojással megkenem és közepes hőmérsékleten 25 perc alatt készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails