2010. október 18., hétfő

Bajor perec

A hétvégi bűnözés egyik mellékszereplője volt ez a perec, a  bajor káposztával kézen fogva, a bajor csülök köreteként. :) Vendégségek tökéletes főszereplőjévé is válhat, persze kizárólag hétvégén, mert nem mondanám, hogy az egyszerűen elkészíthető kategóriába tartozik. ;) 
A kenyérsütőgép sokat segíthet abban, hogy egyáltalán neki álljunk, mert így már csak a forrázás része marad macerának. Azért meleg szívvel ajánlom mindenkinek, mert nagyon finom! A mostani pereceim, szerintem megérezték, hogy fellépésük lesz, mert ők lettek az eddigi legszebbek. :)  


Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 4 dkg friss élesztő, 3 dl langyos víz, 1 kk cukor, 1 kk só, 2 dkg vaj 

A forrázáshoz:
1,5 l víz, 3 ek szódabikarbóna  

Elkészítés (kenyérsütőgéppel):  Először a vizet, élesztőt és a cukrot, majd a lisztet, sót vajat beleteszem a kenyérsütőgépbe és dagasztó programra állítom. Az enyém 30 percig dolgozik, aztán már csak pihentet. Mivel nincs szükségünk kelesztésre, ha leáll a gép,  kiveszem  tésztát és 12 egyenlő részre osztom. A 1,5 l vizet felteszem forrni és hozzáadom a 3 kanál szódabikarbónát. A tésztából körülbelül 50 cm-es hurkákat sodrok (A konyhapulton, lisztezés nélkül könnyebben megy!) , majd mindet pereccé formázom. Mire az összessel készen vagyok, az első már meg is pihente a 15 percét, így kezdhetem a forrázást. A perecet szűrőlapátra teszem és a lobogó szódás vízbe engedem. 1 percig fürdetem, majd sütőpapírral kibélelt tepsire teszem, durva sóval megszórom. 220 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm. A sütőből kivéve tálba teszem, tiszta konyharuhával letakarva hagyom kihülni. (így lesz igazi bajor perec állaga)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails